ХОББ, поддържаща Терапия

Видове поддържаща терапии при ХОББ

Ежедневните поддържащи терапии за ХОББ са предназначени да ви помогнат да дишате по-добре през целия ден. В зависимост от тежестта на симптомите на ХОББ, много вероятно е Вашият лекар да Ви предпише ежедневна поддържаща терапия. Тези терапии включват:

Перорални лекарства.

Пероралните лекарства могат да помогнат за разширяване на дихателните пътища и намаляване на възпалението в белите дробове.

Пулверизирани разствори 

Тези медикаменти помагат да поддържате дихателните си пътища отворени и се доставят чрез пулверизатор, който превръща разтвора във фина мъгла, която трябва да се вдишва.

Поддържащи инхалатори

При тази терапия лекарството за ХОББ се доставя чрез устройство, което ви помага да го вдишате директно в дихателните си пътища. В случая могат да бъдат използвани 1, 2 или 3 вида лекарства.

Ако Ви е предписана ежедневна поддържаща терапия, не забравяйте да попитате Вашия лекар за дневния си график на приемане на медикаментите.

Как да приемам ежедневната си поддържаща терапия? 
Ако ви е предписана инхалаторна терапия, двойните и тройните терапии може да изискват използването на един или повече инхалатори.

Колко често да приемам ежедневната си терапия?

В зависимост от вашето състояние, може да приемате ежедневната си поддържаща терапия един или повече пъти. Лечението се назначава от лекаря и трябва да ви бъде подробно обяснено начина и реда на приемане на медикаментите. 

ХОББ Поддържаща терапия – В зависимост от плана Ви за лечение, поддържащата терапия може да включва 1, 2 или 3 от следните лекарства:

Мускариновите антагонисти с продължително действие Те помагат за отпускане на мускулите около дихателните пътища, позволявайки им да се разширят.


Дългодействащите бета2-агонисти Те разширяват гладката мускулатура около дихателните пътища, позволявайки им да се разширят, по този начин се увеличът притока на кислород.

Инхалаторните кортикостероиди Те от своя страна намаляват отока (възпалението) в стените на дихателните пътища.

Не получава достатъчно облекчение само със спасителен инхалатор? Попитайте Вашия лекар за опция за двойна терапия

    Бъдете информирани

    В раздел “Журнал” редовно споделяме полезна информация относно ХОББ и Астма