Пушенето и астма вървят ръка за ръка. Цигареният дим е основният причинител на астма не само у нас, но и по света. Димът от пури, цигари и лули вреди на тялото по много начини, но е особено вреден за дихателната система. Дихателните пътища при човек с астма са много чувствителни и могат да реагират на много външни фактори, които да обострят астмата. 

Защо тютюневият дим е толкова вреден?

Когато човек вдишва тютюнев дим, дразнещите вещества се установяват във влажната лигавица на дихателните пътища и могат да предизвикат признаци на астма. Често белите дробове на хора с астма, които пушат, са подложени на постоянен “стрес”. Тези хора често имат нестихващи симптоми на астма и е много трудно тя да бъде контролирана.

Тютюневият дим също уврежда мъничките подобни на коса образувания в дихателните пътища, наречени “реснички”. Обикновено ресничките изхвърлят прах и слуз от дихателните пътища. Цигареният дим ги уврежда, така че те не могат да работят пълноценно. Дима от цигарите също кара белите дробове да отделят повече слуз от нормалното. В резултат на това, когато ресничките не действат, слуз и други дразнещи вещества се натрупват в дихателните пътища, което затруднява дишането.

Тютюневия дим съдържа много вещества, причиняващи рак (“канцерогени”, като катран например). Тези вещества се отлагат в белите дробове и могат да причинят белодробни заболявания като белодробен рак и емфизем.

Какво е пасивно пушене и вредно ли е то?

Пасивното пушене е комбинацията от дима от горяща цигара и дима, издишан от пушач.  Вдишването му (наричан също пасивен дим или тютюнев дим в околната среда) от друг човек може да бъде още по-вредно от самото пушене. Димът, който се образува на върха на цигара или пура при изгарянето им, съдържа повече вредни вещества (катран, въглероден оксид, никотин и други) от дима, вдишван от самия пушач.

Възрастни и деца, които живеят с пушач, са много по-склонни да развият респираторни заболявания. Пушенето и астма определено не са добри другари, особено когато наоколо има деца. Те са особено изложени на риск, защото дробовете им са по-малки и все още се развиват. Излагането на цигарен дим може да доведе до намаляване на белодробната функция и възпаление на дихателните пътища. Симптоми на които да обърнете внимание, кашлица, хриптене и повишено отделяне на храчка, особено при деца.

Децата с астма са особено чувствителни. Много по-вероятно е те да развият симптоми на астма, когато често биват излагани на цигарен дим. Освен това има по-голяма вероятност да развият белодробни и синусни инфекции. Тези инфекции от своя страна могат да засилят симптомите на астма и по-трудно да се контролират.

Начини за намаляване на излагането на цигарен дим

Ако пушите, откажете се заради себе си и децата си! Ако вашият съпруг / съпруга или други членове на семейството пушат, помогнете им да разберат опасностите от тютюнопушенето и ги насърчете да се откажат. Отказването от цигарите никога не е лесно.  Има много програми и методи, които ще ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето.  Посъветвайте се с вашия лекар да ви помогне да намерите метода, който е най-подходящ за вас.

Като начало можете да започнете с малки наглед стъпки, които обаче имата огромен ефект. Не позволявайте пушенето в дома или колата ви, избягвайте обществени места, на които се пуши и тн.

Може ли пушенето да навреди на нероденото ми дете?

Пушенето вреди както на майката, така и на плода. Заедно с увреждането на белите дробове на майката, никотинът, пристрастяващото вещество в тютюневите изделия и други вещества се пренасят през кръвоносната система на майката и отива директно към бебето. Децата на майки, които са пушили по време на бременност, са по-склонни да имат респираторни проблеми и са десет пъти по-склонни да развият астма. Тютюнопушенето по време на бременност също е причина за новородени с ниско тегло, преждевременни раждания и синдром на внезапна смърт на бебета.

Как да спрем цигарите?

Като начало е добре да обсъдите това с вашият лекуващ лекар. Решете кога ще се откажете и се подгответе за този ден. Изхвърлете всички цигари, запалки и пепелници. Избягвайте всички ситуации, които могат да предизвикат желанието ви да пушите. Например, ако винаги пушите след хранене, станете и вместо това се разходете или веднага започнете да чистите масата и т.н. Винаги, когато изпитате желание да пушите, поемете дълбоко въздух и го задръжте за пет до десет секунди. Не позволявайте на другите да пушат в дома ви. Бъдете активни, отидете на разходки или прочетете книга. Присъединете се към група за отказване от тютюнопушенето. Говорете с вашия лекар за помощни средства (дъвка, пластир или никотинов инхалатор), които могат да ви помогнат.

Пушенето и астма не могат да съжителстват. Помислете час по-скоро за вашето здраве и ако смятате, че се нуждаете от медицинска помощ не се колебайте да я потърсите.